Onze historie

Walpot Uitvaartzorg is een familieonderneming met meer dan 85 jaar ervaring. Jean Walpot sr. was van huis uit timmerman. Gaandeweg specialiseerde zijn timmerbedrijf zich in het vervaardigen van rouwkisten. Het verzorgen van uitvaarten was daarna een logische stap.

Het begin

Jean Walpot sr. voerde zijn uitvaarten traditioneel en stijlvol uit. Hij beschikte over een eigen door paarden getrokken lijkkoets. Zijn werkgebied beperkte zich niet tot Eijsden, maar besloeg ook het Heuvelland, de Voerstreek en Wallonië. Hoewel het destijds niet eenvoudig was om grensoverschrijdend te werken, slaagde Jean Walpot sr. erin ook in België een uitstekende reputatie op te bouwen.

De tweede generatie

In 1973 nam de tweede generatie Walpot het bedrijf over: zoons Jean en Gérard Walpot, met hun echtgenotes Corrie Walpot-Wetzels en -Beyers. De productie van rouwkisten werd afgestoten en er werd een eigentijds uitvaartcentrum in Eijsden in gebruik genomen.

Eind jaren '90 trad ook de derde generatie tot het bedrijf toe: kleinzoons Marc en Gérald Walpot. De gestage groei van het bedrijf is anno 2007 tot uiting gekomen in de opening van een crematorium in Eijsden en een uitvaartcentrum in Maastricht. 

In vroeger jaren werden sterfgevallen bekend gemaakt door een aanzegger. Deze ging van deur tot deur in het dorp. Later werden bekendmakingen ook gedaan door het huis aan huis verspreiden van een gedrukt doodsbericht. Deze gewoontes zijn in onbruik geraakt door de mogelijkheden van kranten en andere media, en ook doordat dorpsgemeenschappen minder hecht zijn geworden.

Het opbaren van de overledene gebeurde vrijwel uitsluitend thuis. Voordeur, gang en rouwkamer werden zogenaamd 'rouwgehangen' met zwart velours.

In deze ambiance werden familie en vrienden op condoleancebezoek ontvangen. Op de dag van de uitvaart, wanneer de rouwstoet vertrokken was en de overledene het huis voor het laatst verlaten had, werd de woning door de dames van het bedrijf snel weer omgebouwd zodat de traditionele koffietafel er na afloop van de rouwplechtigheid gehouden kon worden. De rouwstoet was in vele gevallen te voet, van woning naar kerk en van kerk naar begraafplaats. Langs de stoet werden gebeden gezegd. Deze gewoonte is nu vrijwel geheel in onbruik geraakt.

In de jaren '60 ontstond de behoefte om de overledene over te brengen naar een rouwcentrum, waar condoleancebezoek kon plaats vinden. Er kwam minder ruimte voor omgang met de dood in de eigen omgeving. Uit deze periode dateert ook het eerste uitvaartcentrum van het bedrijf, aan de Kerkstraat 17A in Eijsden.

Derde generatie en de toekomst

De laatste tien jaar heeft er in de uitvaartzorg een duidelijk waarneembare verandering plaatsgevonden. De dood is langzaam uit de taboesfeer gekomen. Mensen bespreken hun wensen met betrekking tot hun uitvaart en leggen deze vaak al bij leven vast.

Een dochter die vader of moeder tot het einde toe heeft verzorgd wil graag betrokken worden bij het wassen en kleden van het stoffelijk overschot. Opbaren in huis komt weer meer voor dan vroeger, hoewel dit ondanks moderne hulpmiddelen helaas niet altijd mogelijk blijkt .

Ook wanneer er voor opbaring in het uitvaartcentrum gekozen wordt, stelt Walpot Uitvaartzorg alles in het werk om een  huiselijke en persoonlijke sfeer te creëren.